Hoe wij fokken

bente friese stabij pup

Een pup in huis halen is ontzettend leuk, maar ook ingrijpend.

Het opvoeden van een pup vergt veel tijd en energie. Of uw hond een sociale, zelfverzekerde, vrolijke en gehoorzame huisgenoot is, wordt voornamelijk bepaald in de eerste maanden van zijn of haar leven.
Het is daarom belangrijk dat u zelf de nodige tijd vrij maakt om uw hond te leren kennen en op te voeden.

Ook de keuze van de fokker waar u uw pup vandaan haalt, is van groot belang.

Onze kennel is aangesloten bij rasverenigingen de NVSW, de Nederlandse Vereniging voor Stabij – en Wetterhounen en Onze Stabyhoun. De bij ons geboren stabijpups worden o.a. geplaatst via de pupbemiddeling van de NVSW. U kunt zich daarvoor aanmelden via de site van de NVSW.

Ook zijn wij met onze kennel aangesloten bij de DHPCN, Drentsche Patrijshonden Club Nederland en de Vereniging de Drentsche PatrijshondDit betekent dat wij met onze honden fokken volgens de richtlijnen van de respectievelijk rasverenigingen.

Wilt u bij ons op de wachtlijst voor een Drentsche Patrijshond pup of een Friese stabij pup? Neem dan contact met ons op.

Houd er rekening mee dat er een wachttijd is van enkele maanden tot zeker een jaar. De wachttijd voor een reutje is meestal korter dan wanneer u voor een teefje kiest. Natuurlijk is het erg vervelend als je moet wachten op een hondje, het besluit is genomen en eigenlijk wil je dan zo snel mogelijk zo’n schat in huis. Toch is het verstandiger geduld te hebben. Neem ondertussen de tijd om je te oriënteren bij verschillende hondenscholen en lees je goed in – zie ook onze pagina boeken.

 

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat er stabijpups worden aangeboden in allerlei advertenties. Wij adviseren deze te negeren. Soms zie je al aan foto’s dat de honden niet eens lijken op de Friese Stabij.

bente friese stabij pup

De Friese stabij is een klein ras waar niet zo maar mee gefokt kan worden, dit geldt ook voor de Drentsche Patrijshond. De NVSW heeft een streng fokbeleid, zodat afwijkingen zoals heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED), epilepsie, PDA, CD en SRMA worden vermeden. Bij de drent wordt er ook nog iedere jaar een oogonderzoek gedaan. De betreffende teef of reu moet voor de dekking vrij of voorlopig vrij zijn voor PRA.
Er vinden nestbezoeken plaats waarbij o.a. bekeken wordt of een fokker zijn puppy’s wel voldoende gesocialiseerd heeft, dit bepaalt voor een belangrijk deel of een hond een vrije, sociale huisgenoot wordt. Ook letten we heel goed op het karakter van de pup, zodat u de pup krijgt die het beste bij u past.

Een stabijpup die bemiddeld wordt via de NVSW komt van een fokker die voldoet aan alle eisen. De pups zijn ingeënt, ontwormd, gechipt en hebben een stamboomcertificaat en een dierenpaspoort.

Er wordt gewerkt met een koopovereenkomst waar de rechten en plichten, van zowel de fokker als de koper in staan.

In het jaar na de geboorte krijgt iedere pupeigenaar een uitnodiging voor de fokkersdag van de NVSW c.q. jonge hondendag van Onze Stabyhoun, waar het hele nest nog een keer samenkomt. Een voor het ras erkende keurmeester bekijkt het hele nest, hoe de pups zich ontwikkeld hebben en of de match vader/moederhond een succes is geweest en misschien zelfs herhaald kan worden (dit bij hoge uitzondering). Ook de ouders van de puppy’s zijn dan aanwezig en het is leuk om te zien waar je hond eigenlijk vandaan komt. Misschien tref je zelfs gelijkenissen aan.

Drentsche Patrijshond Renske

Hetzelfde geldt ook voor de Drentsche Patrijshond. Ook dit is geen groot ras vandaar dat wij ook bij deze rasverenigingen aangesloten zijn om zo ook over alle ins en outs van de honden te kunnen beschikken. Zo streven we er naar om zo gezond mogelijke pups op de wereld te zetten. Ook bij de drent wordt er na 1,5 – 2 jaar een fokdag / nakomelingendag gehouden net als de fokkersdag / jonge hondendag bij de stabijhoun.

Het doet iedere fokker goed de bij hem of haar geboren hondjes weer te zien.

Ze hebben nu eenmaal een speciaal plekje in je hart !!



zooplus.nl