Drentsche Patrijshond: Opvoeding

Drent ovoedingDe Drentenpup leert het meest tussen de leeftijd van 8 en 12 weken. (Dit geldt overigens voor alle honden). Alles wat u hem dan leert, vergeet hij niet meer, mits u het getrainde blijft gebruiken.

De Drent is een heel intelligente hond waardoor hem erg veel is aan te leren. Houd daarbij wel rekening met zijn zachte aard. Par Force training is dan ook uit den boze! Een Drent is lastiger dan gemiddeld op te voeden. Wees consequent, maar verhef de stem niet.

De Drent is genetisch aangelegd voor de jacht, daarom zal een training in die richting de hond goed passen. Houd daarbij wel rekening met het vermogen van de Drent om zelf na te denken en keuzes te maken. Daarbij is de zintuiglijke input bij een Drent gemiddeld groter dan bij veel andere rassen.

Geduld en een dosis humor komen vanwege zijn eigenwijze intelligente karakter zeker van pas bij de opvoeding van uw Drent. Past u dit toe, dan heeft u een maatje voor het leven en een heel betrouwbare jachtmakker.

Drent jachtDe Drentsche Patrijshond is een jachthond pur sang. Hij behoort tot de voorstaande honden die het wild aanwijzen voor de jager. De Drent werkt niet alleen voor, maar ook na het schot. De Drent apporteert en zoekt na; alle facetten die bij de jacht horen zijn in de Drent verenigd.

De Drentsche Patrijshond is een natuurhond. Hierdoor krijgen zij meer dan vier keer meer zintuigelijke prikkels binnen dan bijvoorbeeld de Retrievers.

Voordeel daarvan is dat de Drent niet alleen op commando’s werkt, maar ook een eigen inbreng heeft in het veld. Daarentegen is het trainen van een Drent voor de jacht lastiger dan bij de Retriever.

Niet iedereen is in de gelegenheid om deel te nemen aan de jacht, gelukkig zijn er alternatieven zoals:

  • Jachttraining.
  • KNJV proeven.
  • Veldwerkwedstrijden.
  • Apporteerproeven.

Het trainen van een jachthond is een kwestie van veel geduld en een behoorlijke dosis tijd.
U kunt daarbij onderscheid maken tussen trainingen voor wedstrijden en proeven, en trainingen die op de praktijk gericht zijn.

Bronnen: OD De Drentsche patrijshond / Kennel van Rubensdael