Friese Stabij: karakter

Friese Stabij: karakter

Karaktereigenschappen

De Friese Stabij is zelfstandig. Sommige mensen noemen het eigenwijs, anderen noemen het koppig of eigenzinnig. Maar in feite is het zelfstandig, en dat is iets dat er bewust is in gefokt. De boeren wilden een hond die zelfstandig kon werken en die eigenschap hebben de stabijs van tegenwoordig nog steeds. Niet erg als je beseft dat het iets is dat bij het ras hoort. Als je ermee om weet te gaan is er niets mis mee. Bij onvoldoende – en/of inconsequente begeleiding kan een stabij zich tot een moeilijke en labiele hond ontwikkelen. Bij een goede begeleiding is een stabij een geweldig leuke hond en een maatje voor het leven.

Stabijs zijn erg onderzoekend. Een leuke eigenschap, maar tegelijk kunnen ze er ook door in de problemen komen. Over het algemeen verwachten ze dan dat de baas een helpende hand biedt. Let dus altijd op wat een stabij uitspookt, want door die onderzoekende aard komen ze ook redelijk snel in een lastige positie.

Waaks

Stabijs hangen erg aan hun baas. Dat heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Wie denkt dat zijn stabij het gaat regelen als er iets aan de hand is, komt nogal eens bedrogen uit. Stabijs maken weliswaar veel kabaal als er iets aan de hand is, maar over het algemeen verwachten ze wel dat de baas het verder oplost.

Jachtinstinct

Dat oplossen geldt dan weer niet voor zelfstandig jagen: dat doen ze graag. Omdat dit land verkeer kent, is het verstandig dat in goede banen te leiden en heel goed te trainen op het hier komen en in de buurt blijven. Als baas moet je wel leren er rekening mee te houden, word dan ook niet boos als de hond zelfstandig ongedierte zoekt en opgraaft bijvoorbeeld. Houd er rekening mee dat zoiets lastig af te leren kan zijn. Stabijs hebben door hun zelfstandige aanleg de neiging vooral dingen te doen waar ze zelf het nut van inzien. En van ongedierte jagen zien nu eenmaal veel stabijs het nut, ongeacht of dat in de tuin is of ergens anders.

Kindvriendelijkheid

Stabijs hebben verder de naam erg kindvriendelijk te zijn. Dat is wel waar, maar een stabij zal wel degelijk ook zijn eigen grenzen aangeven. En juist doordat het honden zijn die erg aan hun eigen mensen hangen, geven ze die grenzen soms laat aan. Zorg er dus altijd voor dat een stabij niet in een positie komt waarin hij niet weg kan. Op dat moment zal namelijk ook die lieve en verdraagzame stabij snauwen. Iets dat natuurlijk voor alle honden geldt, en dus ook voor een stabij: laat nooit een kind alleen met de hond.

Bron: NVSW