Drentsche Patrijshond: Verzorging

Een Friese stabij en een Drentsche Patrijshond hebben niet heel veel verzorging nodig. Duikt uw hond een slootje in en komt er vies uit? Geen nood, deze honden zijn zelfreinigend en hun vacht zal na een uurtje weer perfect schoon zijn. Wassen is dus niet nodig. Gebruik, wanneer u uw stabij of uw Drent toch wast, geen shampoo. Dit komt de vacht niet ten goede ! Gebruik bijvoorbeeld alleen een shampoo als hij bijvoorbeeld in de resten van dode dieren of vis heeft liggen rollen. Gebruik wel een hondenshampoo deze hebben namelijk een andere pH dan een mensenshampoo.

Vacht

Drent VachtBorstel de vacht maximaal 1x per week. Trimmen is over het algemeen niet nodig.

De haren tussen de tenen kunnen vrij lang worden, het is belangrijk deze met regelmaat bij te werken. De beharing op de oren is lang, maar mag niet langer zijn dan de lengte van de oren. Pluk het haar op de oren met enige regelmaat en snij te lange haren tot acceptabele lengte. Let er altijd op dat een stabij noch een Drent er ‘geknipt’ uit mag zien.

Gebit

Een hond moet goed kunnen eten om in goede conditie te blijven. Daar heeft hij een gezond gebit voor nodig. Controleer dus geregeld zijn tanden en kiezen.

Wanneer u het idee heeft dat er iets aan de hand is, neem dan contact op met uw dierenarts. Het regelmatig eten van harde brokken kan bijdragen aan schone, gezonde tanden. Er zijn speciale kauwkluiven te koop die tandsteen helpen voorkomen en zorgen voor een frisse adem.

 

Wat nog het allerbeste helpt, is regelmatig tandenpoetsen met speciale hondentandpasta.

Je hebt hiervoor speciale hondentandenborstels maar u kunt ook een gaasje om uw vinger wikkelen. Wen een hond al op jonge leeftijd aan het poetsen. Een oudere hond kunt u ook nog het tandenpoetsen aan leren maar dat vergt meer energie…

Met een kauwkluif als beloning zal hij zeker blij zijn.

Nagels

De nagels van een Drent groeien vrij snel. Meestal sneller dan zij kunnen slijten op een harde ondergrond. Regelmatig knippen is dan ook een must. Wanneer u daar te lang mee wacht wordt het lastiger om te zien waar het leven in de nagel begint. Start er dus op tijd mee.

Met behulp van een stukje papier kunt u eenvoudig zien of de nagels niet te lang zijn. Wanneer het papiertje tussen de ondergrond en de nagel van de (staande) hond kunt schuiven, heeft de nagel te juiste lengte.

Knippen doe je met een speciale nagelschaar. Let bij het knippen op het leven in de nagel, dat kan heel erg bloeden, dus knip de nagels niet te kort.

 

Bronnen: OD De Drentsche patrijshond / Kennel van Rubensdael