Boeken

Boeken

Boeken bij de opvoeding van je pup/ hond

 

Hallo allemaal,

 

Van enkele van jullie heb ik de vraag gekregen over hoe een pup op te voeden.

Om te beginnen heb ik mijzelf suf gelezen… Daarbij heb ik veel geluisterd naar anderen en daar mijn dingen weer uitgehaald.

Dat geldt vooral voor degenen die nog nooit een hondje gehad hebben: veel lezen en advies vragen aan anderen. Maar ook voor degenen die al wel een hond gehad hebben – maar die allang geen pup opgevoed hebben – die de vorige  hond opgevoed hebben zonder kinderen, maar deze ronde mèt kinderen: verdiep je lekker in de dingen.

Het opvoeden van een pup kost zeker het 1ste jaar veel energie. Vooral de eerste weken/maanden zijn heel belangrijk, qua socialisatie, maar ook het echte opvoeden met commando’s. Daar kun je al vanaf het moment dat de pup bij jullie is mee beginnen.

Nuttige boeken tips!
Een pré vind ik het aanschaffen van het boekje over de Friese stabij of de Drentsche Patrijshond zelf. Je zult hier onder andere in lezen dat de stabij zowel als de drent een consequente hand nodig heeft, maar GEEN harde hand, dus niet hard roepen of wat dan ook.

Een mooi boekje voor de opvoeding zijn de boekjes ‘De 12 roedelregels‘  èn  ‘Toepoels nieuwe puppywijzer‘.

 

Je kunt de boekjes o.a. bestellen via: de webshop van ‘Over Dieren’; bij de plaatselijke boekhandel of via Bol.com

Hier de benodigde gegevens:

Over Dieren: De Friese Stabij
ISBN 978 90 582 1173 6 ca. € 7,95

Over Dieren: De Drentsche Patrijshond
ISBN 978 90 582 1182 8 ca. € 8,65

Over Dieren: De 12 roedelregels (oorspronkelijke titel: Uw hond opvoeden zonder training)
ISBN 978 90 582 1625 0 ca. € 9,95

  • Hier staan op eenvoudige wijze dominantiehandelingen in: de hond staat namelijk ONDERAAN
    de roedel – maar bij kinderen staat hij zeker tot een jaar of 12 boven hen.
    Goed lezen hoe hiermee om te gaan!!

Gwen Bailey: Toepoels Puppywijzer – (ZEER AANBEVOLEN)   
ISBN 978 90 230 1485 0 ca. € 19,99

 

Over Dieren: Hondensport Apporteren
ISBN 978 90 582 1075 3 ca. € 7,95

Over Dieren: Hondensport Speuren
ISBN 978 90 582 1144 6 ca. € 7,95

 

De serie ‘Over dieren’ bevat nog meer titels dan alleen de bovenstaande. Zo heeft ook Gwen Bailey meerdere boeken geschreven.


Turid Rugaas, een Noorse hondentrainster is wereldwijd bekend om haar interpretatie van en omgang met de oersignalen die honden uitzenden en waar ze op reageren. In haar dagelijkse praktijk blijkt bovendien dat mensen kunnen leren zelf deze kalmerende signalen te gebruiken om beter met hun hond te kunnen communiceren. Ze schreef ‘Kalmerende Signalen.

In haar tweede boek ‘Help mijn hond trekt!‘ beschrijft Turid Rugaas haar hondvriendelijke en effectieve methode om honden aan te moedigen zonder trekken te wandelen.

Met haar boek ‘Het blafgedrag van de hond‘ snijdt ze een thema aan dat de gemoederen nogal eens verhit, want de tolerantie die de samenleving heeft ten opzichte van blaffende honden neemt in toenemende mate af. Het miauwen van een kat of het hinniken van een paard wordt geaccepteerd, maar van honden verwacht men dat ze overwegend stil zijn. Ze onderscheidt verschillende typen geblaf en ze wil ons ‘het honds’, deze vreemde taal, beter leren begrijpen. Dieren hebben gevoel, die gevoelens delen zij ons ook mee via de geluiden die ze maken en het is aan ons om die geluiden te leren begrijpen en daarop met gevoel te reageren.

De boeken zijn te bestellen via Uitgeverij Yggdrasil

 

Een hele mooie serie is de serie ‘Een hondenleven lang – fysiek en mentaal in balans‘.

De serie bestaat uit vier delen.

a. Elke pup een goede start
NHSB 978 94 911 7281 6 ca. € 36,95

b. Je puber goed op pad 
NHSB 978 94 921 9926 3  ca. € 36,95

c. Je senior vervolgt zijn weg 
NHSB 978 94 921 9980 5 ca. € 36,95

d. De hond als atleet 
NHSB 978 94 921 9983 6 ca. € 36,95

 

Persoonlijk ben ik van mening dat de eerst genoemde boeken nr. 1 of 2 – 3 en 4 eigenlijk op je boekenplank zouden moeten staan, zodat je ook als je het even niet meer weet, ze kunt pakken om terug te lezen voor houvast!

Zeker als je pup strakjes, als je denkt dat hij goed luistert, in de puberteit komt en het ‘allemaal’ weer vergeten lijkt te zijn en je opnieuw kunt beginnen.
Dan is het fijn om ook te lezen dat je het niet verkeerd doet, maar dat je gewoon weer wat stapjes terug moet doen in de opvoeding…

‘Een van de belangrijkste dingen: straf je hondje NOOIT als hij naar je toekomt ook al is ie weggelopen en duurt het voor je gevoel uren voordat hij luistert en naar je toekomt. Je bent ALTIJD blij dat hij bij je komt.

Loop je hondje niet achterna als hij weg loopt, probeer zijn aandacht te trekken zodat jij van hem weg kunt lopen en hij je achterna komt.
Hèm achterna lopen, ziet hij als een spelletje.’

Oeps dat ging vanzelf… Lees zelf zoveel mogelijk, dan lukt het vast om je hondje goed op te voeden.
Vooral de gezinnen met kleine – kinderen !!

 

Veel leesplezier en succes bij het opvoeden van jullie schat – neem mee de 3 R-en: Rust Regelmaat en Reinheid !zooplus.nl

  • Nieuws