Waarom fokken?
Iets om over na te denken
Wie heeft er nou nooit gezwijmeld bij een nestje pups … iedereen toch? Pups zijn ontzettend leuk en het is heel bijzonder om ze op te zien groeien van een kwetsbaar klein molletje, tot een vrolijk wolbaaltje dat moedig de wereld verkent. Razendsnel gaat die ontwikkeling, je zíet ze bijna groeien! Ieder die dat proces bij de fokker van zijn of haar pup heeft kunnen volgen, zou dat best nóg een keer mee willen maken. Misschien hebt u wel verzucht best zelf eens een nestje te willen, om dat idee direct weer te laten varen met allerlei praktische bezwaren. Maar zijn die bezwaren echt zo groot dat u er een fantastische ervaring voor wilt laten schieten? Haal dat kriebelgevoel nog even terug en lees dan eens verder …
Redenen om te fokken
Als je eenmaal voor een Stabij- of Wetterhoun gevallen bent, dan wil je niet anders meer. Het zijn zulke leuke honden! Menig eigenaar vertelt lyrisch over ‘zijn’ ras en prijst hem aan bij anderen die erover denken een hond aan te schaffen. Uw hond is zó leuk, dat gunt u anderen ook! Zulke mond-tot-mond-reclame juichen we uiteraard van harte toe, er is geen betere promotie denkbaar. Maar als meer mensen een Stabij of Wetter willen, hebben we wel pups nodig.
U raadt het misschien al, we doen een beroep op u.
We hebben u nodig
Voor onze rassen zijn gelegenheidsnestjes bij liefhebbers die ‘eens een keer’ een nestje willen ontzettend belangrijk. Zowel de Stabij- als de Wetterhoun kennen maar een kleine populatie; de Stabij is een zeldzaam ras, de Wetter zelfs een bedreigd ras. We moeten hard werken om ze in stand te houden en voor de ondergang te behoeden. Er zijn geen grote fokkers meer. Het voortbestaan van onze mooie rassen is afhankelijk van gelegenheidsfokkers: mensen die uit pure liefhebberij eens (of vaker) een nestje krijgen, of hun reu op de deklijst laten zetten. Mensen zoals u dus.
Jamaar … bezwaren!
“Het kost hartstikke veel tijd, ik weet niets van fokken, straks raak ik de pups niet kwijt, wat als …” vult u zelf maar in. Bezwaren te over en de bedenkingen buitelen over elkaar heen. Zet u alle voors en tegens eens op een rijtje, het aantal gegronde bedenkingen zou best eens mee kunnen vallen. Van sommige kunnen we u nu al zeggen dat het geen probleem hoeft te zijn. Uw reu zal bijvoorbeeld niet noemenswaardig van karakter veranderen na een dekking, u krijgt geen oversekste reu die op alle teven duikt. En het huis hoeft niet te stinken met een nestje, de eerste 3 weken na de bevalling doet uw teefje trouwens het meeste schoonmaakwerk. Met de pups zult u niet blijven zitten, daarvoor hebben we de Pupinformatiedienst en de wachtlijst.
Hulp en ondersteuning
U staat er niet alleen voor, u wordt echt niet in het diepe gegooid. We hebben actieve FAC-leden die u graag terzijde willen staan. De FAC kan helpen geschikte combinaties te zoeken. Via het fokkersforum kunt u eenvoudig vragen stellen aan meer ervaren fokkers en dekreu-eigenaren. Voor hen was het ooit ook de eerste keer en ze zijn die eerste aarzelende stappen nog niet vergeten.
Redenen om níet te fokken
Er zijn ook redenen waarom je niet zou moeten fokken, of beter gezegd: non-redenen. Zo is het verdienen van een leuk zakcentje geen goede reden om uw hond een fokcarriere te laten starten. De pup- en dekprijzen zijn hoog genoeg om uit de kosten te komen, maar niet om bijvoorbeeld een tweede autootje aan te schaffen. Voor het geld kunt u het dus beter laten. Ook het vaker gehoorde “het is zo leuk voor de kinderen” is geen goed argument om aan het avontuur te beginnen. Er zit meer werk en verantwoordelijkheid aan vast dan een kind aan kan, dat komt echt op uw schouders. En dat een keer een nestje goed zou zijn voor een teefje of een reu, is een fabeltje. Ze veranderen er geen spat door.
U twijfelt nog?
We willen u geen verhaaltjes op de mouw spelden: een nestje is veel werk en ook de eigenaar van een dekreu zal tijd moeten investeren. Maar u krijgt er zo ontzettend veel voor terug … een verrijking van uw leven. En u kunt als ‘gewone’ eigenaar van reu of teefje echt iets betékenen voor de toekomst van uw ras. Te weten dat er kinderen van uw hond rondlopen, die op hem of haar lijken, en die vreugde schenken aan hun eigenaars.
Uw hond is zó leuk, dat gunt u anderen toch ook? Denkt u er nog eens over!
Overgenomen van de site van de NVSW
Dit stukje staat op de site van de NVSW, maar het geldt natuurlijk ook voor ons andere prachtige ras de Drentsche Patrijshond. Hiervoor geldt precies hetzelfde – ook hier hebben we honden nodig – teven en reuen om de toekomst ook voor dit prachtige ras veilig te stellen.
-
Nieuws
- Sikke en Luna trotse ouders van twee dochters
- Drentsche Patrijshond pups geboren 7 november 2022
- Drentsche Patrijshond pups geboren 11 juli 2022
- Friese stabij pups geboren van Hinke en Abe 3 oktober 2021
- Sikke nieuwe Friese stabij dekreu
- Friese stabij pups geboren 27 juli 2020
- Friese stabij pups geboren 17 februari 2020
- Phebe Sterre Út it suden heeft haar warme mandje gevonden
- Drentsche Patrijshond pups geboren 13 april 2019
- Dag lieve Renske
-